`

Dvostrano pokazivanje

Komentar Ričarda Langa
Pokažite jednim kažiprstom prema spolja, ka svetu, a drugim kažiprstom pokažite prema unutra, ka vašem ne-licu.

Prst koji pokazuje ka spolja, pokazuje prizor pun beskrajnih oblika i boja. To je složena slika. Što više vremena provodite posmatrajući je, više ima da se vidi. I većina prizora je skrivena - zamagljena drugim stvarima na jedan ili na drugi način.
Pogled ka unutra je drugačiji. Ovde, prostor uopšte nije sakriven. Možete videti sve, i to odmah. Na fotografiji, vidim samo deo sobe u daljini, ali ovde vidim čitav prostor. Ovde nema ništa više da se vidi, ništa nije prikriveno. Nije ni ovo biće koje ja jesam ovde - i koje vi jeste ovde (Sugerišem.) - na bilo koji način udaljeno. To je upravo ovde. To je ono što ja jesam. To je ’deo’ mene koje nikad ne mogu izgubiti. Šta bi moglo biti jednostavnije od toga da vidite to - i da budete to?

Nije komplikovano.Transparentno je, otvoreno za ispitivanje, bliže nego blizu, dato u njegovoj potpunosti ...

Da li je to onaj Ko vi zaista jeste? Da li ste prazni od svega, a istovremeno i kapacitet za ovaj beskrajno promenljiv pogled napolje, prostor za ovaj neverovatan svet? Da biste saznali , samo pogledajte. Viđenje prostora ovde više je nego jednostavno.

Primena u životu

Pošto ste videli da ste kapacitet za svet, sledeći put, u komplikovanoj ili konfuznoj situaciji, budite prisutni u toj situaciji iz ovog kapaciteta, ove jasnosti. Dvosmerna pažnja: konfuzna situacija tamo i jasnost ovde. Niste uhvaćeni u situaciju, već ste kapacitet za sve što se dešava. Jasnost ovde nije pod uticajem konfuzije tamo. Možete biti budni prema i počivati u jasnosti i jednostavnosti koje su vaše najdublje biće. Kada ste prisutni u situacijama iz ove jasnoće, poteći će pravi odgovori. Postepeno, kroz iskustvo, počinjete da verujete ovoj dubini koja vi jeste. Pojave su postavljene nasuprot drugim pojavama, i tako su ograničene u svojimi resursima, ali vi – onaj Ko vi zaista jeste – niste pojava. Vi niste stvar nasuprot drugim stvarima, već prostor koji uključuje sve stvari, dubina iz koje svet teče.

Počnite da stičete naviku da budete budni za prostor iz kojeg gledate, iz kojeg, zapravo, već živite. U izazovnim situacijama, primetite da ste prostor za te situacije. Dajte svom istinskom identitetu priliku da iznađe odgovor.

Dvosmerna pažnja je praktična. Do rešenja izazovnih situacija ili problema dolazi se tako što ste svesno otvoreni prema Onome koji je, zapravo, izmislio te izazovne situacije!

Daglas Harding:

Praktikujući takve vježbe u osnovnoj pažnji, zaista ste videli, kako je to biti prvo lice jednine – Ne-stvar koja je, ipak, potpuno svesna sebe kao Kontejnera ili Osnove celog prizora. Ovo viđenje je verovanje. Potpuno nemistično (u popularnom smislu), to je precizno, totalno, sve-ili-ništa iskustvo, u kome nema nivoa - sve dok traje. Sada je vaš zadatak da nastavite da vidite vaše Odsustvo / Prisustvo u svim situacijama, sve dok viđenje ne postane sasvim prirodno i konstantno. To nije ni gubljenje sebe u svojoj Praznini niti u onome što je ispunjava, već istovremeno viđenje stvari koju gledate i Ne-stvari iz koje gledate. Ne može se naći nijedna okolnost u kojoj je ova dvosmerna pažnja neprimerena ili se može bezbedno odbaciti. Cena zdravlja je budnost. The Science of the 1st Person (Nauka prvog Lica) Daglas Harding

Nastavite sa još jednim eksperimentom.

Citati

Postoji mesto gde svi problemi imaju samo jedno univerzalno rešenje. Anandamaii Ma

Odgovor na vaš problem je da vidite ko ga ima. Ramana Maharshi

Pre svega, ova meditacija, kao Janusova, suočava se sa oba pravca. Istovremeno gledajući unutra u Vidioca-u i napolje u viđeno, ona uključuje i spoznaje viđeno, zato što stavlja Ne-stvar na njen put - i daje prednost ovoj Ne-stvari. Tražite prvo lice i treće će biti dodato. Tražite treće lice, čak i to će biti uklonjeno. D.E. Harding

Većina naše napetosti i frustracija proizilazi iz kompulsivne potrebe da igramo ulogu nekoga koji mi nismo. Dr. Hans Selie
vrh

Komentari

Viđenje je jednostavno – to je istovremeno gledanje u ništavilo, u kome se čovek nalazi, i u svet. Izgleda da ove reči raščlanjuju i komplikuju nešto što je jednostavnije od jednostavnog. To je tako jednostavno da svako to može ’praktikovati’ - jer već živimo iz toga. Stvar je u tome da to primetite. R.L. UK

Jednostavno uočite ono što je vidljivo, i ono što nije vidljivo, i ostanite sa tim izvesno vreme. Budite radoznali prema "nevidljivom" delu, delu koji osećate kao "Ja". Ne očekujte promenu emocionalnog stanja (iako bi moglo da usledi, ali nije neophodno). J.A. SAD

Pitali ste da li koristim određenu tehniku kada "širim pažnju da bih uključio izvor". Za mene to znači ponovo gledati u ništavilo. A kako to činim?

Gledam mesto iznad grudi, gde drugi vide moje lice. ’Mesto iz kojeg gledam’. I nastavljam da gledam. Primećujem da ne gledam ni iz čega. Ovde nema očiju, nema ničega.
Sušta jednostavnost. To je nezapaženo mesto, "terra incognita" (nepoznata zemlja). Viđenje je ponovno buđenje prema ovom "mestu". Ponekad mi može pomoći fraza - "jedno oko", "dvosmerno gledanje", "biti ništa", "biti kapacitet". S vremena na vreme, ona se menja, a često nemam neku posebnu frazu.

Ne trudim se da prestanem da razmišljam. Ništaviilo je prazno od svega, uključujući misao, a buđenje prema njemu znači buđenje prema apsolutno tihom ’umu’, prema ne-umu. Ovde je apsolutno mirno. Tada, ono što se obično dešava jeste da se moj uznemireni um prirodno smiruje. Ne zato što pokušavam da manipulišem njime. Jednostavno sam budan prema ovom apsolutno mirnom mestu, i to utiče na moj um.

U stvari, ništavilo i razmišljanje dobro se uklapaju. Uostalom, misli se pojavljuju iz ništavila.

Da li nešto 'radim' kada vidim? To je pitanje jezika, reči. Ja ne zanemarujem ništavilo. Ja direktno gledam ovde u ovaj ’prostor’. Ali, naravno, ko vidi ništavilo? Samo ništavilo! R.L. UK

Nastavite sa još jednim eksperimentom.

Nazad na vrh
Full book catalogue
Headless on Youtube


Click here for workshops with Richard Lang


Click here for information on online hangouts
Click here fora free e-course
Click here for our online shop
Click here to get the free Headless iPhone app
Click here for downloadable videos of Douglas Harding
Click here for the Latest News
Click here to Donate