Headless on Youtube
Full book catalogue
Headless on Instagram

Click here for Headless Podcasts
Click here for workshops with Richard Lang


Click here for information on online hangouts
Click here fora free e-course
Click here for our online shop
Click here to get the free Headless iPhone app
Click here for downloadable videos of Douglas Harding
Click here for the Latest News
Click here to Donate

De Hoofdloze Weg

Welkom !

De Hoofdloze weg biedt je een praktische, gebruiksvriendelijke methode om te zien Wie je werkelijk bent. Deze methode werd ontwikkeld door de filosoof Douglas Harding. De kern van zijn aanpak zijn de Experimenten – bewustzijnsoefeningen die je aandacht direct naar je diepste identiteit leiden.

Wie ben jij ?

Het antwoord van religie

De grootste mystici van deze wereld hebben een gemeenschappelijke boodschap:

“Er is een Realiteit die Ondeelbaar is, Eén, Alleen, de Bron en het Wezen van alles; geen ding, zelfs geen verstand, maar zuivere Geest of helder Bewustzijn; en wij zijn Dat en niets anders dan Dat, want Dat is onze ware Aard; en de enige manier om Het te vinden is om constant naar binnen te kijken, waar uiterste vrede gevonden wordt, nooit afnemende vreugde en het eeuwige leven zelf.” (Uit Religions of the World van Douglas Harding)

Het antwoord van de wetenschap

Wat je bent hangt af van de afstand van de waarnemer. Op enkele meters afstand, min of meer, ben je menselijk, maar op kleinere afstand ben je cellen, moleculen, atomen, deeltjes…Gezien van grotere afstand wordt je lichaam opgenomen in de rest van de samenleving, leven, de planeet, de ster, de Melkweg… De objectieve kijk van de wetenschap op jou – in- en uitzoomend – onthult een hiërarchisch georganiseerd systeem van lagen dat op elk niveau leeft, intelligent en prachtig is. Je hebt dus vele lagen, zoals een ui. Je hebt elk van deze lagen nodig om te bestaan. Je menselijke identiteit, hoe essentieel en belangrijk ze ook is, vormt maar één van deze lagen. Je bent even goed submenselijk en supermenselijk. (Zie het interactieve paneel links. Zie ook De Hiërarchie van Hemel & Aarde)

Wat ben je in het Centrum van je vele lagen ? De wetenschapper kan het niet zeggen omdat zij je enkel van een afstand kan observeren. Hoe dicht ze je ook nadert, ze blijft buiten jou. Wat of Wie jij echt bent, de Grond van je Zijn, blijft een mysterie.

Het antwoord van anderen

Andere mensen zijn zoals de wetenschapper omdat zij ook niet kunnen zien wat jij in het Centrum bent, alleen wat je aan de buitenkant bent. Ze weerspiegelen naar jou wat zij van jou maken en die feedback betreft jou als persoon.

Jouw antwoord

Jij staat niet op een afstand van jezelf, niet aan de buitenkant. Jij – en alleen jij – bent dus perfect geplaatst om te zien wat jij bent in het Centrum. Al wat je moet doen is kijken.

Hoe kijk je in je Centrum?

De Experimenten leiden je aandacht naar binnen naar je centrum. Ze onthullen Wie je werkelijk bent, de Ene in de kern van je leven. Neem even de tijd om ze te verkennen.

Wanneer je de experimenten uitgevoerd hebt, bekijk dan de rest van de website. Je vindt er artikels, korte filmpjes, citaten, ervaringen, interviews en nog meer… Je kan ook luisteren naar de Audio inleiding, intekenen voor de e-Cursus in Zien, deelnemen aan het Discussion Forum en, als je zin hebt, ons jouw reactie laten weten op het zien Wie je werkelijk bent.

Citaat

De voorbije [zestig] jaar is een echt hedendaagse en Westerse manier ontwikkeld voor ‘het kijken in je Wezen’ of ‘Verlichting’. Hoewel in wezen hetzelfde als Zen, Soefisme en andere spirituele disciplines gaat deze weg op een ongewoon praktische manier tewerk. Hij beweert dat de moderne mens makkelijker zal zien Wie hij echt is in een minuut van actief experimenteren dan in jaren van lezen, bijwonen van lezingen, denken, uitvoeren van rituelen en passieve meditatie van de traditionele soort. In plaats daarvan gebruikt hij een waaier van eenvoudige, non-verbale feitenverzamelende testen, die allemaal de vraag stellen: hoe zie ik er uit voor mezelf ? Ze brengen mijn aandacht naar mijn blinde vlek – naar de ruimte die ik bewoon, naar wat gegeven is precies hier in het Centrum van mijn universum, naar wat het is om de eerste persoon enkelvoud, tegenwoordige tijd te zijn. (Uit The Headless Way, een folder van Douglas Harding.)

Headless on Youtube
Full book catalogue
Headless on Instagram

Click here for Headless Podcasts
Click here for workshops with Richard Lang


Click here for information on online hangouts
Click here fora free e-course
Click here for our online shop
Click here to get the free Headless iPhone app
Click here for downloadable videos of Douglas Harding
Click here for the Latest News
Click here to Donate