`

Eksperiment Dodirivanja

1. Dodirivanje moje "glave"

Richard Lang

Uobičajeni prigovor na bezglavost glasi:

"Ne vidim glavu, to je istina, ali mogu da je dodirnem, tako da zaista imam glavu ovdje!"

Hajde da istražimo to, ne kroz raspravu, već kroz direktno iskustvo.

Kada dodirnem 'glavu', vidim kako mi prsti nestaju, nakon čega sledi iskustvo senzacija dodira.

Dodirnite svoju 'glavu' sada. Šta osećate?

Da li se ti osećaji dešavaju na površini glave - glave su čvrste, obojene, oblikovane stvari - ili u prostranoj svesnosti ?

Za mene, dešavaju se u prostranoj svesnosti.

Evo šta Daglas Harding kaže na tu temu:

"A ako mi se čini da je sve to vrlo vizuelno, i da stvarno mogu da osetim ovu čvrstu stvar ovde, koja popunjava prividnu prazninu u središtu mog sveta, zašto onda počnem da gladim i štipkam i lupkam ovu stvar? Samo da bih ustanovio da to, ipak, nije nikakva stvar, a kamoli neka roze i bela, dlakava i neprozirna stvar u jednom komadu. Umesto toga, pronalazim niz senzacija dodira, koje nisu znacajnije od zvukova i mirisa i ukusa i tako dalje, koji takođe dođu i prođu u istom prostoru. "(Iz O Nemanju Glave )

Naravno da sam saznao da se određena senzacija prikazuje drugima (ili meni, kada pogledam u ogledalo) kao pojava mojih usta, recimo, ili mojeg uha i tako dalje. I naravno da je bitno znati to.To znači da shvatam da postoji direktna povezanost između onoga što osećam ovde i mog pojavljivanja tamo. Bez tog razumevanja, ne bih mogao da funkcionišem u društvu. Ali to razumevanje, koliko god da je neophodno za život u svijetu, ne pretvara me u stvar ovdje u središtu, odvojenu od svake druge stvari.

Citat

Ako su podaci o čulima bukvalno unutar mozga, skloni smo da zaključimo da su oni uvek manji od stvari kojima pripadaju, (ili) da je naša glava mnogo veća nego što se čini na dodir. H.H. Price

2. Dodirivanje stvari


Steve Munroe

Ne samo da ’prihvatamo’ pojavu onoga što vidimo i čujemo, već prihvatamo i površinu onoga što dodirnemo - kao što sada možemo da ustanovimo praktikovanjem ovog kratkog eksperimenta:

Ispružite kažiprst i dodirnite bilo koji predmet ili površinu u neposrednoj blizini. To može biti bilo šta - stolica, tepih, vaša odeća, bilo šta.
Šta se ovde može osjetiti?

Da li se radi o tome da osetite vrh prsta i dodirnuti predmet? Ili, pak, postoji samo jedan osjećaj, osećaj obližnjeg predmeta? Površina tkanine, glatkost drveta. Zapravo, nije li tačno reći da se vrh vašeg prsta čudesno pretvorio u predmet koji dodirujete? Vrh vašeg prsta je taj predmet! Vrh vašeg prsta mora biti sam po sebi prazan da bi mogao da preuzme teksturu predmeta. U stvari, isto važi i za vašu kožu po celom tijelu i, naravno, za sva vaša čula.

Evo drugog načina da sebi pokažemo našu stvarnu i istinitu prirodu, prazninu,
da bi svet mogao da se desi.

Nastavite sa nekim drugim eksperimentom.

Citati

Spoznati neku stvar je postati ta stvar. Erigena

Čitava velika Zemlja nije ništa osim tebe. Hsueh-feng

Svo znanje je, u strogom smislu, asimilacija. St. Bonaventure

Pravilno razumevanje jedne od najviših duhovnih sposobnosti je apsolutno jedinstvo onoga koji zna, spoznaje i spoznatog. Gampopa

Iznenadna spoznaja da su Subjekat i objekat jedno, dovešće vas do duboko misterioznog neizrecivog razumevanja - probudićete se za istinu Zena. Huang-po

Bodisatve su u stanju da prošire svoja tela do krajeva univerzuma. Gandavyuha Sutra

Za samoostvareno biće, telo ne postoji. Anandamayi Ma

Budi neograničen. Tauler

Komentari

Posle razmišljanja o nekim eksperimentima dodirivanja na vebsajtu, napravio sam danas malo otkriće koje bi vas moglo interesovati ...

Kada protrljam šake, primećujem da sam potpuno u prstima i palcima. Ako, umesto toga, zatvorim oči i pažljivo istražim levu šaku desnom - pomilujem prste, istražujem razmake između prstiju, dodirujem nokte, moj vjenčani prsten - uočavam da leva šaka poprima čvrst oblik, dok desna potpuno nestaje! Neverovatna stvar je to da, ako istražujem desnu šaku levom, nalazim (sa druge strane) da moja leva šaka sada nestaje u korist desne. Sada sam ne samo bez glave, već i bez šake - mada ne mogu da kažem koje. Pitam se da li ću potpuno izgubiti sebe.

U ovim danima čestih rukovanja, ovo je koristan pokazatelj moje prave prirode. Mogu da praktikujem to bilo gde, ne privlačeći previše pažnju! Mark.

Nastavite sa još jednim eksperimentom

na vrh

Full book catalogue
Headless on Youtube


Click here for workshops with Richard Lang


Click here for information on online hangouts
Click here fora free e-course
Click here for our online shop
Click here to get the free Headless iPhone app
Click here for downloadable videos of Douglas Harding
Click here for the Latest News
Click here to Donate