JEDNO OKO


S komentarima Richarda Langa
Iz koliko očiju gledaš? Naravno, drugi ljudi vide dva oka kada te pogledaju, i ti sam/a vidiš dva oka kada se pogledaš u ogledalo. No koliko ih vidiš iz vlastite točke gledišta? Baci svjež pogled na sebe. Možda si previdio/jela nešto što je kako očigledno tako i čudesno.

Ja gledam iz jednog oka. Ustvari, to čak niti nije oko – to je nepodijeljen prostor bez rubova, širom otvoren prozor bez okvira. Iz ovog čistog prozora u ovom trenutku vidim svoj stol i računalo, i mimo tih stvari svoj vrt.

To jedno Oko nije ljudsko oko. Radi se o Božjem Oku, Oku Jednoga Sebstva, Oku Bude ....
Da li i ti također gledaš iz ovog prozora bez okvira, iz jednog Oka – Božjeg Oka?Kako bi obratio/la pozornost na svoje jedno Oko, postavi ruke ispred sebe kao da su naočale koje ćeš si staviti. Ukoliko i inače nosiš naočale možeš ih skinuti i držati ih ispred sebe.

Trenutno vidiš dva otvora. U svakom od njih je drugačiji prizor.Sada ih lagano privuci k sebi i stavi ih.Kada si staviš ‘naočale’, što se događa s linijom razdvajanja između dvaju otvora. Zar ne nestaje, ostavljajući nepodijeljeni, neograničeni prostor iz kojeg gledaš? Nepodijeljeni, neograničeni prostor koji ti jesi.


Promotri ‘rubove’ svojeg vidnog polja. Uoči kako ne možeš gledati izravno u njih, jer u što god da izravno pogledaš pomiče se u središte tvog vidnog polja.


Postoji li ustvari uopće ‘rub’ tvog vidnog polja, jasna granica? Ili ono postupno iščezava? U što? U ni-šta? U tvoje jedno, neograničeno Oko?


Pomjeri svoju ruku prema tom rubu. Uoči kako tu isčezava. To je mjesto u kojem stvari nestaju.
Koliko je široko to tvoje Oko? Šire od svijeta?
Svaka linija ili granica na svijetu ima stvari sa svake svoje strane – svaki predmet ima svoju okolinu, okružen je drugim predmetima. Provjeri ovo gledajući stvari oko sebe.

No postoji jedna granica mimo koje više nema stvari – granica oko tvog pogleda na svijet.

Kada obratim pozornost na ovu ‘granicu’ uočavam da ništa ne postoji izvan nje. To je jedinstvena ‘granica’.


Tu je ‘rub svijeta’. Što je izvan njega? Bezdan bez kraja? Ti si taj bezdan – bezdan iz kojeg svijet isplovljava. Sve stvari su unutar tebe.

Opuštanje


Svoje jedno Oko možeš uočiti bilo gdje, u bilo koje vrijeme. Otkrij kako opuštajuće je biti bez granica. U ovoj prostranoj jasnoći uopće nema napetosti. Kakav resurs u vremenima stresa!

Mnogi i Jedno


Pogled iz jednog Oka je jedinstven za svaku osobu, i stalno promjenjiv. Gledajući prema van u ovom trenutku ja vidim svoj dnevni boravak – ti ćeš vidjeti nešto drugo. No što je s pogledom unutra? Kako moj pogled unutra – u ovo jedno Oko – može biti drugačiji od tvog? Ovdje nema ništa drugačije za vidjeti. Ovdje smo svi Jedno.

Iz video intervjua: Douglas Harding, njegov život i filozofija

Što reći o promatranju onoga što se događa – o ovoj transformaciji dva prozorčića u jedan Prozor koji je širok koliko i svijet. Za otvaranje Trećeg Oka potrebno je ići u Indiju ili Meksiko ili Japan ili negdje drugdje. Ali ono je dostupno sada i ovdje, gdje god da jesi, zar ne? Da li si ikada gledao/la iz bilo čega osim ovog Prozora?

Znate, šest stotina godina prije Krista u Indiji su govorili da postoji samo jedan Vidioc u svim bićima. Jedan Vidioc; sufiji su rekli, budisti su rekli. Hui Hui, veliki učitelj zen budizma, je rekao: “Gledamo li našim očima? Ne, gledamo svojom Budinom prirodom.” Gledamo Jednim Okom rekli su poslije sufijski učitelji. Jedan Vidioc. To je Oko iz kojeg gledaš. Ovo smatram apsolutno izvanrednim. Vidi iz čega ti gledaš! I što je neobično – ovo je u skladu s modernom znanošću. Oči ne vide. Oči su samo dio mehanizma koji vodi onome što vidimo. One pomažu odrediti što vidimo, no samo viđenje se ne događa na razini očiju. Ustvari se ide iza, kroz optičke nerve i tako dalje, do područja u mozgu gdje se priča stvarno preuzima. Sve počinje tamo sa Suncem. Svjetlost se spušta, filtrirana kroz Zemljinu atmosferu, udara u predmet i odbija se do tvoga oka, da bi zatim impuls bio proveden do vizualnog korteksa u mozgu, gdje je priča preuzeta od atoma, čestica i slično. Tek kad je ta krajnja stanica dosegnuta ti možeš reći, ‘Bok! Vidim te.’ Stvar koja počinje u galaksiji, sa Sunčevom svjetlošću tamo gore, završava pobuđivanjem subatomskih čestica ovdje. I tek kad je Sve svedeno na Ništa ili na Ne-stvar ovdje, dolazi do viđenja.


To je znanstvena priča, i to je moja priča. U Ne-stvari koja sam ovdje, nalazi se Vidioc, veliki Vidioc, jedno Oko Jednoga. Smatram to stvarno izvanrednim. Izvanrednim. Nikad nisi gledao/la iz ničeg drugog osim iz ovoga – što na Istoku zovu Trećim okom. Čini mi se da nas Svemogući u svojem milosrđu, nezasluženo, čistom milošću, obasipa pozivom da uživamo jedinstvo s Njim. Znate, sv. Toma Akvinski – veliki um srednjovjekovne Katoličke crkve – napisao je sjajna djela teologije, o katoličkoj vjeri, i još uvijek se smatra velikim autoritetom. Pri kraju svojeg ne vrlo dugog života je rekao, “Sve su to slamke. Samo slamke. Ono što je bitno je blažena vizija jedinstva s Bogom. To je ono što vrijedi. To je smisao naših života.”


Stoga kažem, idi za tim. Slijedi to!

Iz još jednog intervjua s Douglasom Hardingom


Riječi su sporedne. Svi učitelji bi se složili da učimo nešto čineći to. Ono čime učimo, čime ja učim, ono što moram dijeliti, je stvar poduzimanja. Radi se o aktivnoj stvari. Stavi svoje naočale i uoči kako dva otvora postaju jedan – gledaš iz jednoga Oka koje je široko kao svijet i nije ljudsko. Svoje ljudske oči možeš vidjeti u ogledalu. Ovo Oko široko poput svijeta nije to. Ovo je Oko Jednoga Vidioca u svim bićima o kojemu se govori u Upanišadama. Činidba je ono što je važno.


Nastavi sa sljedećim eksperimentom.

Citati


Samo mi reci što su tvoje oči. Genro

Bolje ti je da u život uđeš samo s jednim okom nego da imaš oba oka, a budeš bačen u oganj pakla. Isus

Isus im reče: Kad od dvoga napravite jedno … onda ćete ući u Kraljevstvo. Evanđelje po Tomi

On postade jednook. Feriduddin Attar

Tathagata je postao Okom svemira. Parinirvana Sutra

Ti nisi to tijelo: ti si ovo duhovno Oko. Rumi

Postao sam prozirno oko; ja sam ništa: ja vidim sve. Emerson

Istinsko viđenje je bez očiju. Anandamayi Ma

Pretvori se u viđenje, viđenje, viđenje! Rumi

Postani sam pogled. Plotinus

Kad je Chang Ching, nakon dvadeset godina meditacije, u jednom trenutku podigao zavjesu i pogledao vanjski svijet, izgubio je sve svoje prethodno znanje o zenu, i jecajući rekao: “U kakvoj sam zabludi bio! U kakvoj zabludi! Podignuh zastor i vidjeh svijet.”

Bilo što, koliko god da je malo, što prijanja uz dušu, sprečava te vidjeti me. Vidljivo ne možemo vidjeti osim pomoću nevidljivoga. Meister Eckhart

Ti vidiš te oči što gledaju, no one su poput slika u kupalištu: one ne vide. Forma izgleda, o poštovatelju formi, kao da njena dva mrtva oka gledaju. Rumi

Kad ne bi bilo nijednoga oka, što onda? Kad ne bi bilo uha, što onda? Kad ne bi bilo usta, što onda? Kad ne bi bilo uma, što onda? Tko je suočen s takvim okolnostima i zna kako se nositi s njima, taj pripada društvu starih patrijarha i Buda. Svatko u tom društvu je zadovoljan. Blue Cliff Record

Ja gledam i slušam bez korištenja očiju i ušiju. Lieh-tzu

Kojim sredstvima ovo tijelo i um opažaju? Opažaju li očima, ušima ....?
Ne. Tvoja vlastita Priroda, suštinski čista i potpune mirnoće, je sposobna opažati. Hui-hai

Nema vidioca do Njega, niti koga da čuje sem Njega, nikoga da misli, nikoga tko je svjestan, osim Njega. On je Sebstvo, Vladar nutrine, Besmrtni Jedan. Brihadaranyaka Upanishad

Ono što je Nerođeno je ono što vidi i čuje, jede i spava. Bankei

Samo Bogu pripada viđenje i slušanje. Al-Arabi

vrh

Komentari


Kad sam bio dječak znao sam zamišljati rub svemira, i ono što bih smislio bio je crveni cigleni zid, koji se protezao okolo naokolo, skroz oko ruba. Naravno, kad god bih zamišljao ovo, shvaćao sam da opet mora postojati druga strana tog ciglenog zida, stoga to u konačnici opet nije mogao biti rub.

S viđenjem tko sam, viđenjem jednog oka, sada mogu vidjeti i rub svemira. Nalazi se ovdje, unutar mog doživljaja. Ali, radi se o neuobičajenom mjestu. Ne mogu ga izravno pogledati. To nije rub poput ostalih rubova – koji uvijek imaju neku stvar s druge strane. Ovaj rub se prostire između stvari i ničega. Ne radi se o jasnoj liniji, ona postupno isčezava – no niti ovaj opis ne pogađa metu u potpunosti. Bez obzira na to, tu je, rub svemira. Moja dječačka potraga je konačno završena. R.L. UK

Kad sam bila djevojčica zamišljala sam otkuda dolazim. Često bih noću ležala u krevetu, prije spavanja, te pokušavala zamisliti sebe, onda ono što je bilo prije mene, i ono što je bilo prije toga, i ono sljedeće, pa ono iza toga, i tako do u beskonačnost, sve dok ne bih stigla do suštine ili središta “onoga”, što bijaše nigdje. Sada, gledajući iz jednog oka opet mogu proći tim putem, a u središtu se nalazi “Ja” koje sve to sadržava. I moja djevojačka potraga je završena. K. USA

Nastavi sa sljedećim eksperimentom.

natrag na vrh


Full book catalogue
Headless on Youtube


Click here for workshops with Richard Lang


Click here for information on online hangouts
Click here fora free e-course
Click here for our online shop
Click here to get the free Headless iPhone app
Click here for downloadable videos of Douglas Harding
Click here for the Latest News
Click here to Donate