DVOSMJERNO POKAZIVANJE

S komentarima Richarda LangaPokaži jednim kažiprstom van prema svijetu, a drugim kažiprstom pokaži unutra prema svom ne-licu.

Prst okrenut prema van pokazuje na prizor pun bezbroj oblika i boja. To je komplicirana slika. Što više vremena provedeš gledajući je, to je više onoga što uočavaš. A većina toga je skrivena – zaklonjena ostalim stvarima na ovaj ili onaj način.

Pogled unutra je drugačiji. Ovdje je prostor potpuno otkriven. Možeš vidjeti sve, odjednom. Na ovoj fotografiji mogu vidjeti samo dio sobe na distanci, ali s ove strane vidim sav prostor.


Nema ničeg drugog za vidjeti ovdje, ničeg prikrivenog. Niti je ovo biće koje sam ovdje – i koje si ti isto gledano s ove strane (usuđujem se zaključiti) – udaljeno ili izdvojeno na bilo koji način. Ono je ovdje, to je ono što ja jesam. To je ‘dio’ mene koji nikad ne mogu izgubiti. Zar nešto može biti jednostavnije nego vidjeti - i biti ovo? Ovo je nekomplicirano, transparentno, otvoreno za nadzor, bliže od najbližeg, dano u svojoj cijelosti ...

Je li ovo Tko ti stvarno jesi? Da li si i ti ispražnjen/a i slobodan/dna od svega, a opet istovremeno kapacitet za ovaj neprestano promjenjivi pogled van, prostor za cijeli ovaj nevjerojatni svijet. Za doznati, samo pogledaj. Vidjeti ovaj prostor ovdje je jednostavnije i od jednostavnog.

Primjena u životu

Vidjevši da si kapacitet za svijet, sljedeći put kad si u kompliciranoj ili konfuznoj situaciji, pristupi toj situaciji iz perspektive ovog kapaciteta, ove jasnoće. Dvosmjerna pozornost: konfuzna situacija tamo naspram jasnoće ovdje.Ti nisi stvar zarobljena u situaciji već kapacitet za sve što se u toj situaciji događa. Jasnoća ovdje je mimo utjecaja konfuzije tamo. Možeš biti budan/dna i odmarati u jasnoći i jednostavnosti koja je tvoje najdublje biće. Kako budeš pristupao/la situacijama iz ove jasnoće, pravi odgovori će teći. Postupno, kroz iskustvo, naučićeš se vjerovati ovoj dubini koja ti jesi. Pojavnosti su postavljene nasuprot drugih pojavnosti, i stoga ograničene u svojim resursima, ali ti – Tko si uistinu – nisi pojavnost. Ti nisi stvar suprotstavljena ostalim stvarima već prostor koji obuhvaća sve stvari u sebi, dubina iz koje izvire svijet.

Počni razvijati naviku osvještavanja bezgraničnog prostora iz kojeg gledaš, prostora iz kojeg ustvari oduvijek živiš. U zahtijevnim okolnostima, primjeti da si prostor za takve okolnosti. Daj svome Istinskom identitetu priliku za pravi odgovor.

Dvosmjerna pozornost
je praktična. Rješenja za zahtijevne situacije ili probleme su u svjesnoj otvorenosti prema Jednome u kojem su, uostalom, i te zahtjevne situacije također osmišljene!

Douglas Harding:

Sad ste zapravo uvidjeli, izvođenjem ovakvih vježbi bazične pozornosti, što znači vidjeti se u prvom licu jednine, kao ne-stvar koja je vrlo svjesna Sebe kao Spremnika ili Podloge za cjelokupni prikaz. Ovo viđenje je istinsko vjerovanje. U potpunosti lišeno mistike (u uobičajenom smislu), to je precizno, potpuno, ‘sve-ili-ništa’ iskustvo koje ne dopušta gradaciju – za vrijeme dok traje. Vaš sljedeći zadatak je nastaviti s viđenjem vlastite Odsutnost/Prisutnosti u svim situacijama, sve dok to viđenje ne postane potpuno prirodno, spontano i kontinuirano. To ne znači izgubiti se u svojoj Praznini niti u onome što ju ispunjava, već istovremeno vidjeti stvari koje gledate i Ne-stvar iz koje gledate. Ne postoji vrijeme ni situacija u kojem ovo dvosmjerno viđenje nije prikladno ili može biti zapostavljeno bez posljedica. Cijena duševnog zdravlja je naša budnost. The Science of the 1st Person, Douglas Harding

Vidi Postupanje s problemima (na engleskom) od Davida Langa.

Nastavi s novim eksperimentom.

Citati

Postoji mjesto gdje svi problemi imaju jedno, univerzalno rješenje. Anandamayi Ma

Rješenje tvog problema je vidjeti tko ga ima. Ramana Maharshi

Iznad svega, ova meditacija se, poput Janusa, suočava s oba puta. Istovremeno gledajući unutra prema Vidiocu i van prema viđenome, njome se obuhvaća viđeno i nalazi smisao u njemu, upravo stoga što mu se na put stavlja Ne stvar – i što se toj Ne-stvari daje prioritet. Traži prvo lice (jednine) i treće će mu biti dodano. Traži treće, i čak i to će ti biti oduzeto. D.E. Harding

Većina naših napetosti i frustracija proizlazi iz kompulzivne potrebe za igranjem uloge nekoga tko nismo.  Dr. Hans Selye

vrh

Komentari

Viđenje je jednostavno – to je istovremeno gledanje u ništavnost ovdje gdje jesmo i na svijet. Ovim riječima se prividno razlaže i komplicira nešto što je jednostavnije i od jednostavnog. Toliko je jednostavno da to svatko može ‘učiniti’ – jer mi ionako već živimo iz toga. Stvar je samo u tome da to i uočimo. R.L. UK

Samo uoči što je vidljivo a što nije, i budi s time neko vrijeme. Budi radoznao/la u vezi ‘nevidljivog’ dijela, što je dio kojeg osjećamo kao naše ‘Ja’. Ne očekuj promjenu emotivnog stanje (iako se i to može desiti, nije nužno). J.A. USA

Pitali ste me da li koristim neku posebnu tehniku kod ‘proširenja pozornosti kako bi uključio izvor’. Za mene, to znači ponovno gledati u ništavnost. A kako to činim?
Pogledam na ono mjesto iznad prsa gdje drugi vide moje lice. ‘Mjesto iz kojeg gledam’. I nastavim gledati. Primjećujem kako gledam iz ničega. Ovdje nema očiju, niti ičeg drugoga.
Sama jednostavnost. To je neuočeno mjesto, ‘nepoznata zemlja’. Viđenje se tiče ponovnog osvještenja ovog mjesta.
Ponekad neka fraza može pomoći – ‘jedno oko’, ‘dvosmjerno gledanje’, ‘bivanje ničim’, ‘bivanje kapacitetom’. To se mijenja s vremena na vrijeme, i često ni nemam neku posebnu frazu.

Ne trudim se prestati razmišljati. Ništavnost je prazna od svega, uključujući misao, i probuditi se toj ništavnosti znači probuditi se tihom ‘umu’, ne-umu. To je mjesto potpunog mira. Ono što se tada obično dogodi je da se moj nemirni um prirodno umiri. Ne zato što ja pokušavam manipulirati njime. Ja sam jednostavno budan za ovaj prostor potpunog mira, i to djeluje na moj um.
Ustvari, ništavnost i razmišljanje idu dobro skupa. Misli, na kraju krajeva, dolaze iz ništavnosti, iz ničega.

‘Činim’ li nešto dok gledam? To je više stvar jezika, riječi. Ja izravno gledam ovdje u ovaj ‘prostor’. Ali, naravno, tko onda vidi ništavnost? Pa, sama ništavnost! R.L. UK

Nastavi sa sljedećim eksperimentom.

Natrag na vrh
Full book catalogue
Headless on Youtube


Click here for workshops with Richard Lang


Click here for information on online hangouts
Click here fora free e-course
Click here for our online shop
Click here to get the free Headless iPhone app
Click here for downloadable videos of Douglas Harding
Click here for the Latest News
Click here to Donate