‘BEZGLAVI’ KRUG


S komentarima Richarda Langa
Ti se Jedno koje uključuje Mnoge.

Ispitajmo ovu tvrdnju. Vidi da li sljedeći opis vrijedi za tebe.

Stani u krug sa nekoliko svojih prijatelja – recimo između troje i desetero vas.

Obujmite rukama jedni druge kako biste bili blizu, i pogledajte prema dolje.

Gledaš dolje u krug od tijela. Evidentno, ljudi se tu razlikuju jedni od drugih, i svatko od njih zauzima svoj prostor. Nisu spojeni u ‘jedno’. Svaka osoba ima svoju porijeklo i povijest, ime, dob, nacionalnost, i slično. Tu smo odvojeni i različiti jedni od drugih. Tu smo ‘mnogi’.

Pogledaj na svoje tijelo – ono nestaje negdje iznad prsa. Ti si bez glave. Tvoje tijelo izranja iz bića, iz prostrane svjesnosti. Postoje dvije strane tebe – tvoja individualna ljudskost dolje, i ova prostrana svjesnost pri vrhu kruga.

Uoči kako druga tijela također iščezavaju iznad struka ili prsa – u istu prostranu svjesnost u koju i tvoje tijelo iščezava.

Ovdje pri vrhu kruga ne nalazi se mnogo prostora – samo jedan. Ovdje u ovoj svjesnosti bez granica ne postoje linije razdvajanja.

Ta jedna svjesnost pripada tebi. To si ti – tvoje najskrovitije Ja.
Kao ova svijest, ti uključuješ sve prisutne. Sva ova tijela nestaju u, i izviru iz tvojeg najdubljeg bića. Oni su unutar tebe. Tamo smo mnogi, ovdje smo jedno.

Svako od nas ima svoje zasebno gledište, svoje misli i osjećaje. Većina toga je skrivena od ostalih. Ja ne znam što ti misliš, niti kakva je tvoja prošlost. Može biti da ne znam niti kako se zoveš. Jednako i ti ne znaš što ja mislim, i tako dalje. Mi smo različiti i drugačiji. Velikim dijelom mi smo misterij jedni drugima.

No pri vrhu kruga ti se ne razlikuješ od mene, niti si sakriven od mene. Ovdje vidim ne samo to tko sam uistinu ja, već također i tko si ustvari ti, jer nas ovdje ništa ne dijeli, ovdje ništa nije zadržano ili skriveno. Ovdje u tebi kao i u sebi vidim istu otvorenost, jasnoću, mirnoću, bezgraničnost ...

Ovdje na vrhu kruga, u tišini bivanja, u ovom jasnom prostranstvu, ovoj jednostavnosti, sve naše različitosti se gube, svaka razdvojenost biva prevladana – bez negiranja ili uništavanja onih dragocjenih razlika koje su vidljive kad pogledamo prema dolje. Ovo Jedno na vrhu ima dovoljno prostora za svako gledište, prostora za svako biće.

Biti Jedno, Samo

Gledajući na Gledaoca ja nalazim Jedno, Samo, Ono što uistinu jesam. Tamo dolje u krugu ja sam jedan od mnogih – drugi stoje sa svake moje strane, odvojeni od mene, sa mnom, ili čak protiv mene. No ovdje, iznad linije prsa, drugi ne postoje. Ovdje su sve podjele zaliječene, svaka separacija nadvladana, svaka drugotnost izgubljena.

Ovdje, obuhvaćajući sve nas, je Jedno koje je unutar svih bića. Ti si to Jedno.

Posljedice

Kad pretpostavim da sam samo ono što je vidljivo drugima, kad previdim prostranstvo svojeg unutarnjeg bića, tada sve druge doživljavam kao izvan sebe, udaljene, druge i drugačije – i kao potencijanu prijetnju. Suočavam se s njima svojim licem, pojavnošću, tijelom, svojom dobi, nacionalnošću ... Konfrontacija često dovodi do konflikta. To su ‘ja i ti’ situacije, ‘mi i oni’ scenariji.

Kakvu razliku čini to što sam svjestan svojeg prostranog bića? I dalje sam svjestan sebe kao zasebnog pojedinca – vidim svoje tijelo odvojeno od tvoga, znam da su moja iskustva drugačija od tvojih. No isto tako, svjestan sam da sam nitko i svatko, da sam Jedno koje uključuje sva bića. Sada shvaćam da ti nisi jednostavno ‘netko drugi’, ti si također ja. Tvoje tijelo je unutar moga bića, jednako kao što je moje tijelo unutar tvoga bića – ja sam kapacitet za oboje. Sada se više ne sučeljavam s tobom licem u lice, već te uključujem, kao prostor u odnosu na lice. Ja sam ti.

Onoliko koliko ovu činjenicu uzimam za ozbiljno, ova svjesnost će promijeniti način kako se odnosim prema ‘drugima’ – jer sada vidim da su ‘drugi’ također ja. Jednom kad si probuđen/a za ovu duboku istinu, jednom kad ovu istinu uvidiš, tada je nastavi uviđati, vraćati se njoj, nastavi svjesno biti to, nastavi živjeti iz nje i istraživati što sve znači. Vidi kako utječe na način kojim odgovoraš na druge. Uživaj u čudesnom, nevjerojatnom otkriću da su drugi također ti!

Na napućenom željezničkom stajalištu, u kafiću, na zabavi, u uredu, doma, u supermarketu – gdje god da jesam odabirem biti svjestan da uključujem i sadržavam sve i svakoga. Kako intimno. Kako duboko. Kako lijepo. Kako životno određujuće.Kako istinito.

Probudi se i uživaj svoje unutarnje jedinstvo sa svim bićima.

Nastavi sa sljedećim eksperimentom.

Citati

Svi smo mi manje ili više bolesni sve dok putem Samoispitivanja ne otkrijemo svoje Jedinstvo sa svima drugima. D.E. Harding

Čovjek je Sam, ne putem isključivanja već putem uključivanja svega. D.E. Harding

Ovdje potapamo svoje razlike – ili bolje rečeno, mi uranjamo dok naše različitosti ostavljamo da plutaju. D.E. Harding

Kad se probudi i vidi da u kući nema nikoga osim njega samog, on tada kaže, ‘Ja jesam, i osim mene drugoga nema.’ Rumi

Lice svoje k svome Licu okreni: osim sebe, drugog roda nemaš. Rumi

Ja sam sam. Ja sam svevišnji Brahman. Ja sam Gospodar Svemira. Takvo je utvrđeno uvjerenje Mukte (oslobođenog bića). Sva druga iskustva vode robovanju. Devikalottara

Strah nastaje kad postoji drugi. Brihadaranyaka Upanishad


vrh

Komentari

Želim vam pričati o svojoj prvoj reakciji na sliku ‘Bezglavog’ Kruga. U trenutku, stanje svijesti u meni se prebacilo s uobičajenog gledanja (normalna osjetilna svjesnost predmeta) u “bezglavo” viđenje (svjesnost praznine). Bilo je dramatično! Skoro da sam mogao osjetiti taj prijelaz. Čini se da ta dva stanja imaju drugačiji osjećajni sadržaj. Kod “bezglavog” viđenja bio sam svjestan samo toga da sam svjestan. Osjećao sam se velikim, centriranim, mirnim, i sveprisutnim. Trajalo je možda minute ili dvije. Naknadni pogledi na sliku bezglavog kruga ljudi, ponovno su proizveli bezglavu svjesnost, no trebalo mi je duže da to osjetim.
Nakon toga sam izrezao ilustraciju Bezglavog Kruga s naslovne strane vašeg priručnika i uokvirio je, te je držim na svome stolu, okrenutu prema sebi.
Ponavljanje letimičnih pogleda na sliku tijekom dana pomaže mi učvrstiti bezglavo viđenje u stalnije i prepoznatljivije stanje svjesnosti. R.B. South Africa

Koja je bila moja trenutna reakcija kad sam vidio taj crtež? “Deseti Čovjek je onaj Odsutni koji gleda na to.” Često ‘igram ovu igru’ kad sam u društvu, bez obzira da li nas je troje ili desetero! Krug je uvećan ili smanjen ovisno o tome tko je prisutan. Tko i što jesam, kao što to Douglas tako jasno opisuje, je “ovo nestajanje u korist drugih’ R.N. South Africa

Eksperiment s formiranjem kruga mi se učinio vrlo zanimljivim, unatoč njegovoj jednostavnosti. U ovom eksperimentu, koji obično izvodimo na kraju sastanaka, ali nekad (kao jučer) na samom početku, sudionici se okupe u krugu, svatko s rukama na ramenima prvog/e do sebe, i za početak pogledaju dolje na sve noge što vise poput odjeće na užetu za veš. Tijekom eksperimenta, čini mi se kao da mi vlastite noge ne pripadaju ništa više od nogu drugih sudionika, i štoviše, svjesnost nogu također ne pripada meni zasebno! Nevjerojatno! Zatim podignemo glave i pogledamo ka ostalim glavama – s jednom koja nedostaje, naravno. Mora li svjesnost tada postati moja a ne nečija druga? To je vrlo zbunjujuće! R.W. U.S.A


Nastavi sa sljedećim eksperimentom.

natrag na vrh

Full book catalogue
Headless on Youtube


Click here for workshops with Richard Lang


Click here for information on online hangouts
Click here fora free e-course
Click here for our online shop
Click here to get the free Headless iPhone app
Click here for downloadable videos of Douglas Harding
Click here for the Latest News
Click here to Donate