ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΑΤΙ

Σχολιασμός από τον Richard Lang

Από πόσα μάτια βλέπεις; Φυσικά οι άλλοι θα βλέπουν δυο μάτια όταν σε κοιτάζουν και εσύ βλέπεις δυο μάτια όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Αλλά πόσα μπορείς να δεις από τη δική σου πλευρά; Ρίξε μια φρέσκια ματιά στον εαυτό σου. Ίσως να έχεις παραμελήσει κάτι εμφανές και όμορφο.

Προσωπικά κοιτάζω προς τα έξω από ένα μοναδικό μάτι. Βασικά, δεν είναι ούτε καν μάτι – δεν έχει άκρα, είναι αδιάσπαστος χώρος, ένα ορθάνοιχτο παράθυρο χωρίς περίγραμμα. Από αυτό το καθαρό παράθυρο μπορώ αυτή τη στιγμή να δω το γραφείο και τον υπολογιστή μου, και πέρα από αυτά τον κήπο μου.

Το μοναδικό Μάτι δεν είναι ανθρώπινο. Είναι το Μάτι του Θεού, το Μάτι του Ενός Εαυτού, το Μάτι του Βούδα...

Κοιτάζεις και εσύ επίσης μέσα από αυτό το χωρίς περίγραμμα παράθυρο, το μονό Μάτι – το Μάτι του Θεού;

Για να εστιάσεις την προσοχή σου στο μονό Μάτι, κράτα τα χέρια σου μπροστά σου σα να ήταν ένα ζευγάρι γυαλιά που επρόκειτο να φορέσεις. Αν φοράς γυαλιά μπορείς εναλλακτικά να τα βγάλεις και να τα κρατήσεις μπροστά σου.


Βλέπεις δυο τρύπες. Υπάρχει μια διαφορετική εικόνα σε κάθε μια.

Τώρα αργά φέρε τα προς τα σένα και φόρεσέ τα.


Όταν βάζεις τα “γυαλιά”, τι συμβαίνει στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυο τρύπες; Δεν εξαφανίζεται, αφήνοντας έναν αδιαχώριστο, χωρίς περίγραμμα χώρο από τον οποίο κοιτάς προς τα έξω; Έναν ενιαίο χωρίς άκρα χώρο ο οποίος είσαι εσύ.


Παρατήρησε τις “άκρες” του οπτικού σου πεδίου. Πρόσεξε πως δε μπορείς να τις δεις κατευθείαν. (Οτιδήποτε κοιτάζεις κινείται προς το κέντρο του πεδίου της όρασής σου.)

Υπάρχει πραγματικά κάποιο “άκρο” στο οπτικό σου πεδίο, ένα ξεχωριστό όριο; Ή σταδιακά ξεθωριάζει; Σε τι; Σε τίποτα; Στο μονό, χωρίς άκρα Μάτι σου;

Κούνα το χέρι σου προς αυτό το “άκρο”. Δες πώς εξαφανίζεται εδώ. Αυτό είναι το μέρος που όλα εξαφανίζονται.


Πόσο μεγάλο είναι αυτό το Μάτι σου; Μεγαλύτερο από τον κόσμο;


Κάθε γραμμή ή όριο του κόσμου έχει πράγματα και από τις δυο πλευρές του – κάθε αντικείμενο έχει ένα περιβάλλον, περικλείεται από άλλα αντικείμενα. Έλεγξέ το βλέποντας διάφορα πράγματα γύρω σου.

Αλλά υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν υπάρχουν πράγματα – το όριο γύρω από την όρασή σου.

Όταν παρατηρώ αυτό το “όριο” δε βρίσκω τίποτα πέρα από αυτό. Είναι μοναδικό.

Εδώ είναι η άκρη του κόσμου. Τι είναι πέρα από αυτή; Μια άβυσσος χωρίς τέλος; Είσαι αυτή η άβυσσος – η άβυσσος στην οποία επιπλέει ο κόσμος. Όλα τα πράγματα είναι μέσα σου.

Χαλάρωση

Μπορείς να προσέξεις το μονό σου Μάτι οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Ανακάλυψε πόσο χαλαρωτικό είναι να είσαι χωρίς άκρα. Δεν υπάρχει ένταση σε αυτή την ευρύχωρη διαύγεια. Μεγάλο πλεονέκτημα σε περιόδους άγχους!

Οι Πολλοί και ο Ένας

Η θέα προς τα έξω από αυτό το μονό Μάτι είναι μοναδική για κάθε άτομο, και ποτέ δε μένει σταθερή. Κοιτάζοντας έξω βλέπω τώρα το σαλόνι μου – εσύ θα βλέπεις κάτι διαφορετικό. Αλλά τι γίνεται με τη θέα προς τα μέσα; Πώς θα μπορούσε η θέα μου προς τα μέσα – αυτό το μονό Μάτι – να είναι διαφορετικό από το δικό σου; Δεν υπάρχει τίποτα εδώ για να δούμε διαφορετικά. Εδώ, είμαστε Ένα.

Από τη βίντεο Συνέντευξη: Douglas Harding, Η ζωή και η φιλοσοφία του

Σχετικά με την παρατήρηση του τι συμβαίνει – τη μεταμόρφωση των δύο μικρών παραθύρων σε ένα Παράθυρο που είναι τόσο μεγάλο όσο ο κόσμος. Στην Ινδία μιλάνε για το άνοιγμα του Τρίτου Ματιού. Θα πρέπει θεωρητικά να πας στην Ινδία ή το Μεξικό ή την Ιαπωνία ή κάπου για να ανοίξει το Τρίτο Μάτι. Αλλά δεν είναι διαθέσιμο εδώ και τώρα, όπου και να είσαι; Έχεις κοιτάξει ποτέ μέσα από ο,τιδήποτε άλλο εκτός από αυτό το Παράθυρο;

Ξέρεις, 600 χρόνια προ Χρηστού λέγαν στην Ινδία ότι υπάρχει ένας Παρατηρητής σε όλα τα όντα. Ένας παρατηρητής. Οι Σούφι το είπαν, οι Βουδιστές το είπαν. Ο Χουι Χαι, ένας μεγάλος Ζεν Βουδιστής διδάσκαλος είπε: “Βλέπουμε με τα μάτια μας; Όχι, βλέπουμε με τη Βουδιστική μας φύση.” Βλέπουμε με ένα Μονό Μάτι είπαν οι δάσκαλοι του Σουφισμού αργότερα. Ένας παρατηρητής. Αυτό είναι το Μάτι από το οποίο βλέπεις προς τα έξω. Το βρίσκω αξιοσημείωτο. Δες από τι κοιτάζεις! Και είναι παράξενο – βρίσκεται σε συμφωνία με τη σύγχρονη επιστήμη. Τα μάτια δε βλέπουν. Τα μάτια προσαρμόζουν, είναι μέρος της προσαρμοστικής συσκευής που χρησιμοποιείται για να βλέπουμε. Βοηθούν να καθορίσουμε το τι βλέπουμε, αλλά η όραση δεν εκτελείται στο επίπεδο των ματιών. Πρέπει να πάει πιο πίσω, μέσω των οπτικών νεύρων κτλ, σε μια περιοχή του εγκεφάλου από όπου η όλη ιστορία καταλήγει. Ξεκινά εκεί, με τον ήλιο, το φως κατεβαίνει, φιλτράρεται από τη γήινη ατμόσφαιρα, χτυπά το αντικείμενο και μετά το μάτι, και τότε μεταφέρεται στην περιοχή του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου, όπου διεγείρει άτομα, σωμάτια κτλ. Μόνο όταν φτάνει σε αυτό τον τελικό σταθμό λέμε: “Γεια! Σε βλέπω.” Αυτό που ξεκινά από το γαλαξία, με το φως του ήλιου εκεί έξω, τελειώνει με τη διέγερση ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων των εδώ σωματιδίων. Και μόνο όταν το Όλο μειώνεται στο Τίποτα εδώ, η όραση λαμβάνει χώρα.

Αυτή είναι η επιστημονική ιστορία και είναι επίσης και η δική μου ιστορία. Εδώ λαμβάνει χώρα η όραση. Στο Μη-πράγμα που είμαι εδώ, βρίσκεται ο Θεατής, ο μεγάλος Θεατής, το μοναδικό Μάτι του Ενός. Το βρίσκω πραγματικά απίστευτο. Αξιοσημείωτο. Ποτέ δεν κοίταξες προς τα έξω από κάτι άλλο παρά από αυτό – αυτό που αποκαλούν στην Ανατολή το Τρίτο Μάτι. Μου φαίνεται ότι ο Παντοδύναμος με το έλεός του, από αγνή Χάρη, μας προσκαλεί να ενωθούμε μαζί Του. Γνωρίζεις τον Άγιο Θωμά τον Ακινάτη – τη διάνοια της μεσαιωνικής Καθολικής πίστης, ακόμα θεωρείται μεγάλη αυθεντία. Στο τέλος της όχι και τόσο μεγάλης ζωής του είπε “Είναι όλα άχυρα. Όλα άχυρα. Αυτό που μετρά είναι η ευλογημένη Θέαση της ένωσης με το Θεό. Αυτό μετρά. Αυτό είναι το νόημα της ζωής μας.”

Έτσι λοιπόν θα έλεγα, κυνήγησέ το. Κυνήγα το!

Από μια άλλη συνέντευξη με τον Douglas Harding

Τα λόγια είναι τυχαία. Όλοι οι δάσκαλοι θα συμφωνούσαν, μαθαίνουμε κάνοντας. Αυτό από το οποίο μαθαίνουμε, αυτό από το οποίο μαθαίνω, αυτό που πρέπει να μοιραστώ είναι ενεργό, πράξη. Είναι ενέργεια. Βάλε τα γυαλιά σου και δες τις δύο τρύπες να γίνονται μια – κοιτάζεις από ένα Μάτι που είναι όσο μεγάλος είναι ο κόσμος και δεν είναι ανθρώπινο. Τα ανθρώπινα μάτια σου τα βλέπεις στον καθρέφτη. Το Μάτι το οποίο είναι μεγάλο σαν τον κόσμο δεν είναι ανθρώπινο. Είναι το Μάτι του Ενός Θεατή μέσα σε όλα τα όντα για το οποίο μίλαγαν οι Ουπανισάδες. Το να κάνεις είναι το σημαντικό.

Αποφθέγματα

Απλά πες μου τι βλέπουν τα μάτια σου. Genro

Είναι καλύτερα για τρεις να έρθουν στη ζωή με ένα μάτι, παρά να έχουν δυο μάτια και να πάνε στη φωτιά της κόλασης. Χρηστός

Ο Χρηστός τους είπε: Όταν κάνετε τα δύο ένα... τότε θα πάτε στ&omicron

Greek Headless on Youtube
Full book catalogue
Headless on Instagram

Click here for Headless Podcasts
Click here for workshops with Richard Lang


Click here for information on online hangouts
Click here fora free e-course
Click here for our online shop
Click here to get the free Headless iPhone app
Click here for downloadable videos of Douglas Harding
Click here for the Latest News
Click here to Donate